Etsy Shop

Når pizza og alkohol bliver en udfordring

Med min diabetes kommer der udfordringer. Før jeg fik min insulinpumpe, havde jeg ikke de samme muligheder for at styre min diabetes så godt, som jeg føler jeg har nu. Men det har også gjort, at jeg har fået øjenene op for ting, som gør, at jeg sætter begrænsninger for mig selv.

Et eksempel er pizza fra pizzaria. Jeg må nok indrømme, at før jeg fik pumpe, havde jeg ikke den store viden om, hvordan blodsukkeret blev påvirket af en pizza. Det var nok mest fordi, det ikke var livsnødvendig for mig, da vi ikke spiser pizza fra pizzaria ofte herhjemme. Men når vi engang imellem gjorde, tog jeg bare hurtigvirkende for de kulhydrater, jeg indtog, og så var der ikke yderligere tanker om det. Jeg husker faktisk ikke, om jeg efterfølgende fik lavt blodsukker, men med min nuværende viden ville jeg nok sætte mine penge på, at jeg gjorde.

Kylhydrattælling, kombineret bolus og forlænget bolus var alle tre ting, som var på dagsordenen, da jeg i september sidste år var på pumpekursus. Selvom kulhydrattælling bestemt ikke var noget nyt for mig, da jeg har brugt det lige siden, jeg fik konstateret diabetes type 1 i 2009, så var det alligvel nyt for mig, at pizza, pasta osv. medvirker en forsinket stigning i blodsukkeret. Det var blandt andet én af de ting, som med en insulinpumpe blev nemmere at styre, da man nu havde mulighed for at give kombineret bolus. Kombineret bolus er en indstilling, man kan vælge, når man giver insulin til et måltid f.eks. ved pizza, som giver en senere stigning i blodsukkeret grundet den store mængde fedt.

Lad os tage pizzaen som eksempel. En pizza fra pizzaria indeholder omkring de 150 kulhydrater. For mit vedkommende vil det betyde, at jeg skulle tage ca. 12 enheder insulin. Men hvis jeg tog det normalt, ligesom hvis jeg spiste et stykke frugt, så ville jeg med sikkerhed få et efterfølgende lavt blodsukker, som ville medfølge et højt blodsukker, som ville stige og stige pga. juice men også på grund af den forsinkede stigning, som pizzaen giver. Derfor ville kombineret bolus være en indstilling, jeg ville bruge her. Ved kombineret bolus vælger du hvor mange procent af enhederne, pumpen skal give med det samme, og hvor mange procent den skal give over en angivet tidsperiode. Jeg ville i dette tilfælde sætte den kombineret bolus til at give mig 60 % af de 12 enheder med det samme, og herefter de restrende 40 % over en tidsperiode på 3 timer.

Man kan med en masse øvelse finde ud af, hvordan en pizza optages i ens krop, og hvordan man bedst muligt opnår et efterfølgende flot blodsukker uden for megen stigning og uden fald i blodsukkeret. Men det er altså ikke så nemt, og jeg har stadig ikke mestret at spise en pizza med efterfølgende gode blodsukkerer. Det har gjort, at jeg simpelthen hellere undgår det, hvilket jeg kun kan takke min egen dovenhed for. Pizza er godt, men så synes jeg heller ikke det er bedre, og det er nok derfor, jeg ikke har kunnet tage mig sammen til at eksperimentere med det, men hellere helt lader være. Meen der kommer nok en dag, hvor jeg har så meget lyst til pizza at jeg får lyst til at prøve at mestrer det igen ;-).

En anden ting som jeg heller ikke gør meget i, er alkohol. Jeg drikker meget sjældent, og hvis jeg gør, er det kun for at hygge og ikke for at blive fuld. Sådan har jeg haft det i ca 2-3 år. Dels fordi jeg nok egentlig er bange for at blive for fuld (der har jeg været, og det var ikke den fedeste oplevelse) og for at gå i insulinchok, men også fordi, at jeg synes det er besværligt, da man nemt kan komme til at tage for meget insulin, men også for lidt insulin. Nogengange føler jeg at det er en hel videnskab at leve et liv med diabetes..

Når man indtager alkohol, så begynder leveren med det samme at omsætte den. Dvs. at hvis man får et lavt blodsukker, når man er påvirket af alkohol, så udskiller leveren ikke det sukkerstof, som den normalt ville, og derfor kan man nemmere gå i insulinchok, hvis man får et lavt blodsukker, når man er påvirket af alkohol. Dette er selvfølgelig kun, hvis man ikke mærker det lave blodsukker. Men vi ved vidst alle godt, at hvis man er fuld, så er det ikke altid man er lige skarp. Ved insulinchok vil leveren som sagt ikke udskille det sukkerstof, som vil oprette et normalt blodsukker igen, og det er derfor meget farligt at gå i insulinchok, når man er påvirket af alkohol. Jeg har aldrig prøvet at gå i insulinchok, men jeg har hørt, at det ikke er det fedeste…. & jeg vil da også gerne undgå det, så længe jeg kan, så derfor drikker jeg mig sjældent (læs: nærmest aldrig) virkelig fuld, og i det hele taget drikker jeg meget sjældent alkohol.

Dette blev et af de lange indlæg, men jeg håber, I kunne lide at læse med alligvel. Hvilket forhold har I til alkohol? Har I mestret det at kunne spise en pizza med efterfølgende gode blodsukkere? Og hvis I har, hvordan gør I så?

– Lise

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Etsy Shop